KOLUMNE

Pridobivanje znanja = konkurenčna prednost posameznika

Čeprav smo si morda v mladosti naivno mislili, da bomo v cvetu mladosti zaključili šolanje in potem bo čas za družino, delo, proste aktivnosti, je že tako, da smo se primorani nenehno izobraževati.

Najprej zaključimo osnovno, nato srednjo šolo, zelo pogosto nadaljujemo na fakulteti in nekateri, v želji pridobiti čim višjo formalno izobrazbo, še naprej na podiplomski stopnji. In potem smo prepričani, da znamo vse in smo pripravljeni na delo, sploh ni pomembno v javnem ali zasebnem sektorju, čas je, da pridobljena znanja vnovčimo v neki delovni sredini. In ko nekaj časa delamo, ugotovimo, da nam je formalna izobrazba res dala temelje, mi pa potrebujemo izkušnje, dobro prakso, ideje … in spoznamo, da je konkurenčna prednost na trgu lahko samo nenehno pridobivanje neformalnih kompetenc, usvajanje novih znanj, spremljanje trendov, prilagajanje spremembam in … ponovno je čas za učenje. Pogosta je fraza: »Učimo se, česar nas v šoli niso naučili«. In učimo se mehkih veščin, kot v zadnjih letih poimenujemo komunikacijske sposobnosti, umetnost prodaje, vodstvene veščine, obvladovanje časa, organizacijske spretnosti, pa tudi poznavanje financ, zakonodajnih in drugih, čisto strokovnih tematik. Pravimo, da potrebujemo primere dobrih praks in skoznje sveže ideje, da bi delo, ki ga opravljamo še izboljšali, nadgradili in z usvojenimi znanji nizali nove in nove rezultate in uspehe. Ob mehkih in strokovnih znanjih pa je zadnje časa vse več poudarka še na duhovni rasti posameznika. Čuječnost, notranje ravnovesje, avtentičnost, skladnost, vera v pozitivno in prepričanje, da lahko dosežeš prav vse v kar verjameš so znanja, ki jih pridobivamo za osebno rast. In vse več je posameznikov, poslovnežev, ki jim nenehno pridobivanje znanj pomeni eno temeljnih vrednot.

Zdaj razumem babico, ki mi je v rosnih otroških letih pogosto rekla, znanje je zaklad. Takrat sem si predstavljala veliko skrinjo, zvrhano, zlato žarečo … danes jo nosim v sebi. Hvaležna, ker imam možnost izmed resnično široke ponudbe vedno znova najti nekaj zase. Hvaležna, ker je vse več posameznikov, ki so pripravljeni usvojeno znanje deliti in s hvaležnostjo tudi sama vse kar znam in praktične izkušnje, ki sem jih usvojila v letih podjetniške poti, delim z drugimi.
Nenehno pridobivati znanja pa, vsaj zame, pomeni še nekaj … nenehno povezovanje z enako mislečimi in proaktivnost. Skupaj smo močnejši, dosegamo lahko izjemne sinergijske učinke in kombinacijo znanj, ki nas vsakič znova premaknejo … vedno naprej. Le začeti je treba. Želim vam torej, da ste čim bolj bogati, bogati z usvojenimi znanji. Saj veste … znanje je zaklad …